Biofeedback Meten is weten..

22 FEBRUARI 2021

Foto van Biofeedback

Biofeedback
 

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is balans in je autonome zenuwstelsel.

Onze hartslag, temperatuur, immuunsysteem, spijsvertering en hormoonhuishouding hebben één ding gemeen: ze worden automatisch en onbewust aangestuurd. We hoeven er niet over na te denken om ze uit te voeren. Dit zenuwstelstel is verantwoordelijk voor de juiste balans in deze lichaamsfuncties.

 

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het activerende deel (sympathische tak) en het rustgevende deel (parasympathische tak). Deze worden ook wel het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’ van ons lichaam genoemd. Wanneer er veel activiteit van het lichaam wordt gevraagd, wordt het gaspedaal ingedrukt en wordt het lichaam voorbereid op activiteit. Het rempedaal wordt ingedrukt wanneer het lichaam zich voorbereidt op rust en ontspanning.

 

Evenwicht wordt bereikt door een balans in het autonome zenuwstelsel. Hierdoor kunt u zich sneller aanpassen aan een veranderende omgeving. Het gaspedaal en rempedaal moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

 

Onbalans

De balans in dit zenuwstelsel kan verstoord raken. Door drukte op het werk of in je privéleven wordt steeds vaker beroep gedaan op ons gaspedaal. Deze wordt steeds iets meer ingetrapt, wat op lange termijn een scheve balans veroorzaakt.

 

Het hart-brein-systeem

Hoe zorgt u er dan voor dat het gaspedaal en rempedaal beter op elkaar worden afgestemd? Het antwoord hierop ligt in de relatie tussen de hersenen en het hart. De sterkste relatie hiertussen is het autonome zenuwstelsel. Hart en brein beïnvloeden elkaar voortdurend. Wanneer u bijvoorbeeld schrikt (gebeurt in de hersenen), gaat het hart sneller kloppen. Maar het hart zend ook signalen terug naar de hersenen, waarmee het de hersenactiviteit kan beïnvloeden.
 

Hartritmevariabiliteit

Bij inademing wordt ons gaspedaal geactiveerd en bij uitademing wordt ons rempedaal geactiveerd. Het hart gaat sneller kloppen bij inademing en bij uitademing gaat het hart trager kloppen. De tijd tussen twee hartslagen verschilt voortdurend en wordt de hartritmevariabiliteit (HRV) genoemd. Wie ontspannen is, heeft een hoge hartcoherentie. Deze neemt af wanneer iemand gespannen of angstig is.

 

Biofeedback en hartritmevariabiliteit (HRV)

De HRV geeft ons dus belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de momentane toestand van het lichaam. Analyse van de HRV laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen.

 

Als we gestrest zijn, gejaagd of een onprettig gevoel ervaren wordt onze HRV meer chaotisch en schokkend. 

 

 

Bij rustig in- en uitademen en bij het voelen van een positieve gevoel zal onze HRV een meer harmonisch patroon laten zien. De reden daarvan is onder meer dat ademhaling en hartslag zich op elkaar gaan afstemmen.

 

 

Met de biofeedback apparatuur kunnen we de HRV inzichtelijk maken en kunnen we leren hoe we tot een goede hartcoherentie kunnen komen zodat jij je beter kunt ontspannen.

Behandeling met biofeedback wordt vaak aangevuld met andere interventies als ademhalings- en ontspanningstherapie of beweeginterventies.

 

Bent u benieuwd of dit wat voor u is?

Bel de praktijk of stuur een mail naar l.kruiper@ftkw.nl

 

 

Bron: Heartmath Benelux

Bron: Hartcoherentie Training - GGZ Groep