Bekkenfysiotherapie NIMOC methode bij stuitklachten

05 JUNI 2021

Foto van Bekkenfysiotherapie

Wat is NIMOC?
NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het staartbeen. Door kortdurende mobilisatie wordt de patiënt in zit behandeld. De behandeling is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

NIMOC is een realtief nieuwe behandelmethode binnen bekkenfysiotherapie voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de (bekken)fysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijn, liesklachten en anuskramp te behandelen, mét verbazingwekkende resultaten. Ook bij patiënten met incontinentieklachten of seksuele pijnklachten , verminderen de (pijn)klachten na behandeling met de NIMOC-methode.

Ook patiënten met of rugklachten kunnen behandeld worden met de NIMOC-methode wanneer de stand van het os coccygis een rol speelt in de klachten (bijvoorbeeld als patiënten niet lang kunnen staan en/of zitten, of pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit).

De NIMOC-methode is geen behandeling op zich, maar wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling.  Het komt vaak voor dat patiënten met ernstige klachten, die al tientallen jaren aanwezig zijn, na de NIMOC-behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.