Let op verzekerden van Menzis! Inhoud van de verzekeringspakketten wijzigen

25 NOVEMBER 2021

Foto van Let op verzekerden van Menzis!

Let op!  Verzekerden van Menzis!

Wij krijgen veel vragen omtrent de wijzigingen van Menzis zorgverzekeraar. Dit is wat er naar ons gecommuniceerd is: 

Menzis heeft voor 2022 wijzigingen doorgevoerd in de vergoedingen van fysiotherapie. Naast een aantal vrije zittingen vergoeden we vanaf januari 2022 ook fysiotherapie na een ongeval én de eerste twintig behandelingen bij specifieke aandoeningen en klachten.

Wat wijzigt er precies?

De vergoeding voor fysiotherapie is aangepast van één vergoeding voor alle situaties naar vier vergoedingen voor specifieke situaties. Hierdoor bieden we onze klanten in verschillende situaties mogelijkheden om met fysiotherapie aan de slag te gaan.

Per 1 januari 2022 wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed:

  • Fysiotherapie na een ongeval: Bijvoorbeeld nadat iemand is gestruikeld of ergens van af gevallen en zijn of haar enkel heeft verzwikt. Er worden 16 behandelingen per ongeval vergoed. Hiervoor heeft de verzekerde een machtiging nodig.
  • Fysiotherapie bij specifieke aandoeningen en klachten: Bijvoorbeeld voor de nazorg na een knie- of heupoperatie. Er worden in de aanvullende verzekering 20 behandelingen per indicatie vergoed. Het gaat om de aandoeningen en klachten die staan op een door het ministerie van VWS vastgestelde lijst, de zogenaamde bijlage 1. Voor deze specifieke aandoeningen en klachten is een vergoeding in de Basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Met deze aanvullende verzekering dus ook de eerste 20 behandelingen.
  • Fysiotherapie bij overige klachten: Er worden 4, 6, 12 of 20 behandelingen vergoed. De hoeveelheid is afhankelijk van de aanvullende verzekering bij Menzis, Anderzorg of Hema.
  • Toegang tot de FysioZelfCheck: Een zelfzorgapp van fysiotherapeuten met oefenprogramma’s om zelf aan de slag te gaan met lichte lichamelijke klachten.

Toegankelijk en betaalbaar

Menzis realiseert zich dat mensen met chronische klachten, die niet voorkomen op de lijst van VWS, nu minder behandelingen vergoed krijgen. Zoals mensen met reuma. Menzis is in gesprek met verschillende partijen, zoals het Zorginstituut, over een passende aanspraak voor eerstelijns fysio- en oefentherapie. Hiervoor geven zij aan meer tijd nodig te zijn.

Onbeperkt fysiotherapie of het verhogen van het aantal behandelingen in onze aanvullende verzekering gaat niet zonder de prijs van de aanvullende verzekering flink te verhogen. Met ons huidige aanbod hebben onze verzekerden nu én in de toekomst toegang tot fysiotherapie op de momenten dat het echt nodig is, tegen een betaalbare premie.

Vernieuwde FysioZelfCheck


Bij lichte klachten kunnen klanten ook zelf aan de slag met de FysioZelfCheck. Dit is een zelfzorg-app voor mensen met lichte lichamelijke klachten aan bijvoorbeeld rug, nek of schouders. de nieuwe software achter de app kunnen we hem de komende jaren verder gaan verbeteren.”

De app is beschikbaar voor klanten met een aanvullende verzekering bij Menzis, Anderzorg of Hema. En ook voor klanten met Anderzorg Flex of de VinkVink Bundel.