Wijzigingen zorgverzekeringspakkettenMaak bewuste keuzes omtrent uw zorgverzekering!

25 NOVEMBER 2021

Foto van Wijzigingen zorgverzekeringspakketten

Neem u zorgverzekering onder de loep!

Het einde van het jaar is een goed moment om u bewust te zijn van de verandering van uw zorgverzekering. Naast de veranderde premie die u betaalt verandert ook vaak de inhoud van uw zorgverzekering. Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dan ook flink kosten besparen. Het is echter niet makkelijk om een wel overwogen keuze te maken, aangezien er 70 verschillende polissen zijn. Onze branche vereniging KNGF komt eind volgende week met een overzicht welke pakketten het beste fysiotherapie verzekeren. 

Feiten over je zorgverzekering:

Behandelingen fysiotherapie worden vergoed uit je aanvullende verzekering.

Een lange revalidatie, zoals een voorste kruisband revalidatie of een revalidatie na een nieuwe knie of heup wordt vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit je basis verzekering. De eerst 20 behandelingen moet je zelf betalen of zorgen voor voldoende aanvullende verzekering. (LET OP Menzis zorgverzekeraar onderscheidt zich hier zie andere artikel).

Over de behandelingen die vergoed worden uit je aanvullende verzekering hoef je GEEN eigen risico te betalen. Over behandelingen uit de basisverzekering wel.

Kinderen tot 18 jaar hebben recht op 9 behandelingen fysiotherapie uit de basisverzekering, hier hoeft GEEN eigen risico over te worden betaald.

Het eigen risico (over fysiotherapie uit de basisverzekering) bedraagt € 385,-

Vergoeding chronische aandoeningen 

Sinds enkele jaren is de vergoeding voor chronische aandoeningen terug geschroefd. Aandoeningen die voorkomen op de ‘lijst chronische aandoeningen’ worden vergoed uit de basisverzekering. Chronische aandoeningen zoals rheuma en hartfalen staan niet meer op deze lijst, toch is fysiotherapie zeer waardevol voor patiënten met deze aandoeningen. Er zijn nog enkele verzekeraars die de mogelijkheid bieden om via de aanvullende verzekering volledige vergoeding fysiotherapie te krijgen.

Pas op voor Budget polissen en beperkte vrije artsenkeuze

Veel zorgverzekeraars hebben onderliggende labels, zogenoemde budgetpolissen. Deze polissen richten zich vaak op een bepaalde doelgroep: jongeren, hoger opgeleiden of zwangeren. Wat veel mensen niet weten is dat deze polissen beperkte keuze vrijheid voor een ziekenhuis of specialist hebben. Zo kan het zijn dat je voor een bepaalde medische ingreep niet bij het gewenste ziekenhuis of specialist terecht kunt.

Tevens dragen deze polissen in onze ogen op geen enkele manier bij aan het collectiviteitsprincipe, zij maken het lastig om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Contracten zorgverzekering:

Voor 2022 hebben wij contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.