Onze Specialisaties - wij helpen u graag!

Foto bij Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens (etalagebenen)


Wat is claudicatiotherapie?

Claudicatio Intermittens betekent letterlijk 'hinken met tussenpozen'. In Nederland wordt de term 'etalagebenen' veelgebruikt: als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en hierdoor even rust moeten nemen, doen zij vaak net alsof ze de etalages aan het bewonderen zijn.

Wat is het?

Claudicatio Intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het verouderingsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch, stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.

Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing, een zogenaamde stenose, ontstaan. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing eenvoudig stolsels vormen. Uiteindelijk kan zo'n stolsel een vat geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Doorbloedingsproblemen in de benen die worden veroorzaakt door vernauwde of afgesloten slagaders, kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Denk hierbij aan een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen.

Wat wij voor u kunnen betekenen?

Het beste resultaat krijgt u met begeleiding van een fysiotherapeut die speciaal in Claudicatio Intermittens is geschoold en lid is van het ClaudicatioNet.

Er zijn veel onderzoeken gedaan waarin looptraining vergeleken werd met andere vormen van behandeling. Uit al die onderzoeken bleek dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd was (tot 210%). In alle onderzoeken komt naar voren dat een loopprogramma waarbij minimaal drie keer per week tegen de maximale pijngrens aan wordt gelopen het beste resultaat geeft. Onze specialist Willy Hebbink ondersteunt u tijdens deze looptherapie.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Claudicatio Intermittens en gesuperviseerde looptherapie kunt u contact opnemen met onderstaande specialist.