Onze Specialisaties - wij helpen u graag!

Foto bij ZwangerFit

ZwangerFit


Zwanger of net bevallen?

Kom lekker bewegen onder deskundige begeleiding!

ZwangerFit is een eigentijdse, actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding, gegeven door een hierin gespecialiseerde fysiotherapeut. Bij ons in de praktijk is dit Leonie Drop. Eén van de toegevoegde waarden in vergelijking tot de bestaande cursussen zwangerschapsbegeleiding, is de specifieke kennis en kunde van de ZwangerFit-docent op het gebied van bekkenstabiliteit en bekkenbodemfuncties. Dit maakt het mogelijk om te signaleren en verantwoord te adviseren over bekkenpijn en/of bekkenbodemdisfuncties. Waar nodig verwijst Leonie uiteraard door naar een bekkenfysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, manueel fysiotherapeut binnen onze praktijk of verloskundige of gynaecoloog.

De actieve ZwangerFit lessen hebben een specifieke opbouw, waarbij iedere les altijd verdeeld is in drie herkenbare blokken:

  • eerst is er aandacht voor de warming-up en lichte cardio om de conditie zo optimaal mogelijk te houden,
  • daarna wordt er gericht geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren. Er wordt speciale aandacht besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.
  • de les wordt afgesloten met een cooling-down, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.


ZwangerFit tijdens de zwangerschap (Pre-partum lessen)

Vanaf week 16 van de zwangerschap kan er gestart worden met de cursus. Later instromen mag ook. Blijven bewegen tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat conditie en spierkracht behouden blijven. Dit heeft een positieve invloed op de bevalling en de hersteltijd erna. Gedurende de acht lessen wordt er naast het fysieke gedeelte ook aandacht besteed aan verschillende onderwerpen als: de bekkenbodem, bekkenpijn, de zwangerschap en de bevalling. Daarnaast wordt één les besteed aan de partners. Partners worden deze avond bijgepraat over alles wat er tijdens de zwangerschap voor jullie beiden verandert, de bevalling en zijn of haar eigen rol hierin.


ZwangerFit na de bevalling (Post-partum lessen)

Na de bevalling zullen vrijwel alle vrouwen merken dat de algemene fitheid verminderd en dat ze er nog niet aan toe zijn om hun dagelijkse activiteiten en/of sportactiviteiten weer op te pakken. Daarnaast is de controle over de bekkenbodem vaak nog niet volledig hersteld. ZwangerFit kan de net bevallen vrouw helpen deze activiteiten weer op te pakken. Hierbij wordt aandacht besteed aan de stabiliteit van het bekken en het functioneren van de bekkenbodem. Vier tot zes weken na de bevalling kan er gestart worden met de post-partum ZwangerFit cursus.

Wat kost het?

o pre-partum: intake (fysiotherapie zitting) + tien lessen € 130,-
o post-partum: intake (fysiotherapie zitting) + tien lessen € 100,-

ZwangerFit wordt door veel zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg hiervoor de zorgverzekeraar

Meer informatie? Onze specialisten staan je graag te woord.

 

 

 

De volgende specialisten helpen u graag: