Onze Specialisaties - wij helpen u graag!

Foto bij Schedelproblematiek bij baby's

Schedelproblematiek bij baby's


Plagiocephalometrie?

Sinds het advies om jonge baby’s in verband met de veiligheid op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Omdat jonge baby’s het hoofdje nog niet in het midden kunnen houden, valt onder invloed van de zwaartekracht het hoofdje naar één kant. Als de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie).

Wat is plagiocephalometrie?

Plagiocephalometrie wordt gebruikt om de vorm van de schedel te kunnen vaststellen. Er zijn verschillende vormen van plagiocephalie. Denk hierbij aan een scheve afplatting van het hoofd of een symmetrische afplatting aan de achterzijde van het hoofd. Door de meting wordt de specifieke afwijking vastgelegd.

Hoe gaat de meting in zijn werk?

Door een bandje van thermoplast wordt de omvang van het hoofdje gemeten. Op het bandje worden herkenningspunten aangestipt. Het bandje sluit naadloos aan op het hoofdje en wordt later op papier overgetrokken. Hierna kunnen de metingen worden gedaan. Deze meting is geheel pijnloos voor het kind.

Neem voor meer informatie contact op met onderstaande specialisten.