Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd. Dat geldt voor vrouwen, mannen, kinderen en ouderen en is erkend binnen de fysiotherapie.

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms onmogelijk lijkt. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten; soms na blaasontstekingen; na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.

Als je last hebt van:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • een niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • veel te vaak plassen;
  • het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem;
  • voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische en colorectale operaties);
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling.

Zwanger?

Bij gezonde zwangeren is de begeleiding gericht op het actief blijven en daarmee zo optimaal mogelijk te functioneren. Het doel is het voorkomen van bekkenpijn en stoornissen van de bekkenbodem.

Wat kun je verwachten bij de bekkenfysiotherapeut?

Wanneer je bij de bekkenfysiotherapeut komt dan zal deze allereerst in een gesprek met jou de klachten in kaart brengen. Vervolgens volgt een aanvullend lichamelijk onderzoek. Nu de oorzaak en het effect van de klachten op het dagelijks leven duidelijk is, wordt in overleg besloten of een behandeling door deze specialist zinvol is en hoe deze dan moet worden vormgegeven.

Je krijgt veel uitleg over de oorzaak en de gevolgen van deze problematiek en de samenhang met de functie van het bekken, de bekkenbodem en de bekkenorganen. Op basis van jouw persoonlijke situatie geven onze specialisten jou adviezen over drinken, voeding, houding en beweging, toilethouding en toiletgedrag. Het uitgebreide vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek zijn de basis voor een behandelplan.

De bekkenfysiotherapeut leert je de spieren rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van een biofeedback-apparaat waarbij met behulp van een elektrode de bekkenbodemactiviteit gemeten wordt. Op een beeldscherm wordt dit zichtbaar. Hierdoor wordt het functioneren van de bekkenbodemspieren duidelijker voor je en kun je heel gericht oefenen.

Verwijzing?

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut kan plaatsvinden op verwijzing van de huisarts, specialist of verloskundige. Sinds 1 januari 2006 kun je ook zonder verwijsbrief naar de bekkenfysiotherapeut. Bij de zorgverzekeraar kun je informeren of je voor een vergoeding in aanmerking komt.