Oncologie fysiotherapie

Wat is oncologiefysiotherapie?
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met kanker. De oncologiefysiotherapeut kijkt naar bewegingsproblemen ten gevolge van kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Veel voorkomende klachten bij oncologiepatiënten zijn: pijn, vermoeidheid, verminderde conditie, verminderde spierkracht, littekenweefsel, lymfoedeem etc.
Ook let de oncologiefysiotherapeut op andere klachten of symptomen en kan er in overleg met de patiënt worden gekeken om zo nodig gepaste hulp in te schakelen van een andere discipline. Hierbij kan worden gedacht aan een oedeemfysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, psycholoog of maatschappelijk werker.

Hoe gaat het in zijn werk?
Bij de eerste afspraak vindt er een eerste gesprek plaats en worden er een aantal tests en vragenlijsten afgenomen. Zo kan de oncologiefysiotherapeut een indruk krijgen van de mogelijkheden en de beperkingen die iemand op dat moment ondervindt. Er wordt samen met de patiënt gekeken naar een passend behandelplan, die afhankelijk is van de problemen en de doelen van een patiënt.

Ben ik verzekerd voor oncologiefysiotherapie?
De behandelingen bij de oncologiefysiotherapeut vallen (net als bij de algemene fysiotherapeut) niet binnen de basisverzekering, u moet zich hiervoor aanvullend verzekeren. Mocht er sprake zijn van een chronische indicatie, dan is hiervoor een verwijzing van de specialist nodig. Vanaf de 21e behandeling vindt de vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.

Aangesloten bij het Onconetwerk in Rijssen, klik hier voor meer info