Crafta therapie en Orofaciaal fysiotherapie

Crafta en Orofaciale fysiotherapie

De Crafta- en Orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaak- of hoofdfysiotherapeutgenoemd. Aandachtsgebieden van de Crafta- en Orofaciaal fysiotherapeut liggen bij de gewrichten en spieren in het hoofd-halsgebied en het kauwstelsel. Je kan bij een Crafta- en Orofaciaal fysiotherapeut terecht voor onder andere: klemmen van de kaak en tandenknarsen, pijn in het gezicht, hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus), duizeligheid en nekklachten. Omdat de Crafta- en Orofaciaal fysiotherapeut zich bezighoudt met klachten in deze gebieden wordt er veel samengewerkt met tandartsen, mondhygiënisten en medisch specialisten (bijvoorbeeld KNO-artsen en kaakchirurgen).

De CRAFTA therapeut en orofaciaal fysiotherapeut worden ook wel kaakfysiotherapeut genoemd. Aandachtsgebieden van de CRAFTA therapeut en orofaciaal fysiotherapeut liggen bij de gewrichten en spieren in het hoofd-halsgebied en het kauwstelsel.

Denk bij klachten in het hoofd, halsgebied, kaak en nek aan:
* hoofdpijn
* klemmen van de kaak en/of tandenknarsen
* beperkte mondopening
* pijn in het gezicht, kaak of hoofd
* duizeligheid/vestibulaire klachten/BPDD
* nek- of hoofdklachten na auto-ongeluk of hhoofdtrauma.
* nek- en schouderklachten
* gevolgen van ongelukken en botbreuken die klachten geven in het hoofd- en halsgebied
* gevolgen van kanker dat klachten geeft in het hoofd- en halsgebied
* klachten in de nek en/of het hoofd- en halsgebied die te maken hebben met spanning.
* slikklachten
* oorpijn, mondpijn, tandpijn
* (somatische) tinnitus 
* aanhoudende klachten na hersenschudding
* aangezichtsverlamming


Omdat de orofaciaal fysiotherapeut zich bezighoudt met klachten in deze gebieden wordt er veel samengewerkt met tandartsen, mondhygiënisten en medisch specialisten (bijvoorbeeld KNO-artsen en kaakchirurgen).

Wat kun u verwachten?

U heeft klachten, daarom zoekt u hulp. Het kan ook zijn dat u merkt dat uw kind klachten heeft. Misschien bent u al wel doorverwezen door de tandarts, huisarts of specialist.We hebben de volgende werkwijze:

  1. Wanneer u naar de praktijk komt, brengen we eerst de klachten duidelijk in beeld aan de hand van een vraaggesprek.
  2. Daarnaast vindt een lichamelijk onderzoek plaats, waarbij gekeken wordt naar de gebieden waar de oorsprong van de klachten zou kunnen liggen zoals de kaak, schedel en de zenuwstructuren en naar de samenhang hiervan.
  3. Op basis van het gesprek en het onderzoek volgt een eerste hypothese en in samenspraak met u wordt een behandelplan opgesteld. Dit plan is een leidraad wat gedurende de volgende sessies kan worden aangepast indien nodig. 
  4.  Op deze manier proberen we een zo gericht mogelijke therapie te geven voor uw specifieke klachtenbeeld. Geen enkele patient en geen enkele klacht is namelijk gelijk!


Twijfelt u of u met uw specifieke klacht bij een Crafta- of orofaciaal therapeut aan het juiste adres bent? Wij staan open voor overleg. Bel of mail ons voor meer informatie.