Psychosomatische fysiotherapie
Wat is het?
Gezondheidsklachten komen er in alle vormen en maten. Niet zelden kan het een hele uitdaging zijn de correcte oorzaak aan te wijzen. Duidelijke lichamelijke symptomen zonder een dergelijke eenduidige oorzaak worden al te snel in het vakje van de psychische problemen geplaatst. Dit kan ontzettend frustrerend zijn als patiënt en het spreekt voor zich dat u een snelle en finale oplossing wenst. Deze typische ‘onbegrepen’ klachten komen vaker wel dan niet voort uit stress of spanningen en zijn het domein van de psychosomatisch fysiotherapeut. De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de lichamelijke klachten die voortkomen uit stress of spanning zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. Een type klachten die vaak de kop opsteken na een traumatische gebeurtenis, ziekte of problemen in de privé-sfeer.
Het woord psychosomatisch zelf is een samengaan van het lichamelijke en de geest. ‘Psyche’ betekent letterlijk geest en ‘somatisch’ lichamelijk. Psychosomatische klachten zijn in de brede zin dan ook klachten met een lichamelijke uiting, zoals vermoeidheid of pijn, die een emotionele onderliggende oorzaak hebben. Om de oorzaak van de klachten te vinden wordt er in de psychosomatische fysiotherapie grondig gekeken naar het verband en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Er wordt aandacht besteed aan psychische en sociale factoren die een mogelijke rol spelen en samen met de patiënt zoekt de psychosomatisch therapeut naar de problemen die ten grondslag liggen aan de lichamelijke klachten. Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatiek gevolgd of zich op zijn minst specifieke bijscholing gevolgd. U kunt er dus zeker van zijn dat u bij een specialist terecht komt die in staat zijn een gedegen psychosomatische behandeling te geven. Vaak gaat dit hand in hand met een meer traditionele vorm van fysiotherapie of een specialisatie zoals manuele therapie.
Hoe ontstaan de klachten?
Logischerwijze is het van groot belang om samen met de psychosomatisch fysiotherapeut op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van uw klachten. Vaak heeft dit te maken met een verstoring van de balans in ons leven. Iedereen heeft een eigen specifiek levensritme- en patroon, een eigen manier van de zaken voor elkaar te krijgen. Wanneer we ons goed voelen komt het er eigenlijk op neer dat het lichaam, de geest en de leefomgeving in balans zijn. Bepaalde omstandigheden kunnen deze balans echter zwaar verstoren: stress, ziekte, een ongeluk, een traumatische ervaring en problemen op het werk zijn stuk voor stuk zaken die een desastreus effect op uw leven en gezondheid kunnen hebben. Bovendien is het ook zo dat u dit vaak pas opmerkt wanneer het te laat is: het is een sluipend proces.
Als lichamelijke klachten dan aan de oppervlakte komen is dat een duidelijk signaal van uw lichaam dat er iets mis is. Hebt u echter last van stress of staat u onder zware druk? Dan miskent uw lichaam deze signalen tot ze een ernstigere vorm aannemen. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan u in dit geval zeker verder helpen. Benieuwd naar wat de meest voorkomende klachten zijn waar psychosomatische fysiotherapie mee kan helpen? We zetten ze even op een rijtje:
- Hoofdpijn en klachten aan de nek, rug of het bekken
- Maag, darm en buikklachten
- Extreme vermoeidheid
- Onverklaarbare spierpijn
- Moeilijkheden met ademhalen
- Lusteloosheid en prikkelbaarheid
- Gevoelens van angst en onzekerheid
- Concentratieproblemen
- Een somber gevoel gecombineerd met bovenmatig veel zorgen maken.
Herkent u uzelf in de bovenstaande klachten?