Ons TEAM

Foto van Frederieke Meijer

Frederieke Meijer

  • Functie:Master orofaciaal therapeut (i.o.)
  • Email:f.meijer@ftkw.nl
  • Tel.:0548-515599

Even voorstellen

Ik ben Frederieke Meijer. Sinds 2019 werk ik met veel plezier bij Fysiotherapie Koninginneweg. Ik werk als longtherapeut met chronische aandoeningen zoals COPD, maar ook begeleid ik mensen met langdurige klachten na COVID-19. Daarnaast ben ik bezig met de masteropleiding voor orofaciale fysiotherapie, waardoor mijn werkgebied zich ook richt op klachten in het hoofd-halsgebied. Ik vind het leuk dat mijn werk heel afwisselend en dankbaar is, geen dag is hetzelfde.

Orofaciale fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaak- of hoofdfysiotherapeutgenoemd. Aandachtsgebieden van de orofaciaal fysiotherapeut liggen bij de gewrichten en spieren in het hoofd-halsgebied en het kauwstelsel. Je kan bij een orofaciaal fysiotherapeut terecht voor onder andere: klemmen van de kaak en tandenknarsen, pijn in het gezicht, hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus), duizeligheid en nekklachten. Omdat de orofaciaal fysiotherapeut zich bezig houdt met klachten in deze gebieden wordt er veel samengewerkt met tandartsen, mondhygiënisten en medisch specialisten (bijvoorbeeld KNO-artsen en kaakchirurgen).

Longrevalidatie/longgroep:

Bij COPD of andere chronische longaandoeningen kan er sprake zijn van vermoeidheid en benauwdheidsklachten bij inspanning, een verminderde conditie, ademhalingsproblematiek en/of slijm opgeven. Dit kan beperkingen geven in het dagelijkse leven. Beweging en een gezonde leefstijl zijn van belang voor het verminderen van deze klachten. Niet iedere patiënt is hetzelfde dus het bewegingsadvies moet op maat zijn. De longrevalidatie bestaat uit kracht en conditie opbouwen om deze beperkingen te verminderen. Tevens is er aandacht voor onder andere de ademhaling en een gezonde leefstijl.

Revalidatie na COVID-19

Coronapatiënten blijken na herstel van de infectie soms nog ernstig verzwakt te zijn en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken. Naast het fysiek weer aansterken is een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid van mensen erg belangrijk. Dit geldt voor zowel patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen als voor de patiënten die thuis ziek zijn geweest. Indien nodig wordt ergotherapie, diëtiek en/of de huisarts betrokken bij het traject. De revalidatie word verzorgd door een longtherapeut die aangesloten is bij het Chronisch ZorgNet.

BIG-registratienummer: 59922897604

Lidmaatschap:

  • SKF

Opleiding:

  • COVID 19